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1. Overall Description:

SA3 would like to thank CT1 for their LS on identification of originating MCPTT ID in the GMS. 
CT1 indicated their concern with;
“CT1 discussed stage-3 specification of GMS determination of MCPTT ID of a sender of HTTP requests and SIP requests.

CT1 identified that an asserted IMPU of the sender of the HTTP request is not provided on HTTP-2 reference points and thus:

-
GMS cannot associate HTTP requests using an IMPU; and

-
GMS cannot associate a SIP request with an earlier HTTP request using an IMPU.”

With the above problem statement taken into account, SA3 has provided the following answers to CT1’s questions:
Question-1)
if the GMC accesses several group documents in sequence, would the GMC provide the access token in every Get group configuration request of every the "Retrieve group configurations at the group management client" flow as shown in clause 10.1.2 of 3GPP TS 23.179, to enable GMS to determine the MCPTT ID of the sender of the Get group configuration request?
Answer-1)  Yes, the access token (containing the MCPTT ID) shall be provided in every HTTP message from the client to any of the MC servers (i.e. the KMS, GMS, CMS and MCPTT server).  The following statement from 33.179 clause B.5 should lead one to agree with this; “Access tokens of type “bearer” are communicated from the MCPTT client to MCPTT resource servers by including the access token in the HTTP Authorization Header, per IETF RFC 6750.”   This applies equally to the GMC and the CMC.
Question-2)
if the answer according to TS 33.179 to question-1 is "No", if the GMS receives a Get group configuration request without an access token, how will the GMS determine the MCPTT  ID of the sender of the Get group configuration request?

Answer-2)  Please note Answer-1), the access token is provided in the HTTP GET message.
Question-3)
if the GMC creates a new group documents later on, would the GMC provide the access token in Group creation request in the "Group creation" flow as shown in clause 10.4.3 of 3GPP TS 23.179, to enable GMS to determine the MCPTT ID of the sender of the Group creation request?
Answer-3)  If CT1 is also referencing the Group Creation flow in 24.381 clause A.2.1, then yes, the HTTP PUT message in the group creation flow shall contain the access token (and therefore the MCPTT ID).
Question-4)
if the answer according to TS 33.179 to question-3 is "No", if the GMS receives a Group creation request without an access token, how will the GMS determine the MCPTT ID of the sender of the Group creation request?

Answer-4)  Please note Answer-3), the access token shall be provided in the HTTP PUT message.
Question-5)
the GMC can subscribe to notification of changes of the MCPTT group documents using the "Subscription and notification for group configuration data" flow as shown in clause 10.1.5.3 of 3GPP TS 23.179. Is GMC expected to provide the access token in every Subscribe group configuration request of every "Subscription and notification for group configuration data" flow as shown in clause 10.1.5.3 of 3GPP TS 23.179, to enable GMS to determine the MCPTT ID of the sender of the Subscribe group configuration request?
Answer-5)  No, the access token is not expected in every SIP message, however the MCPTT ID should be present in every SIP message that contains a request.  The information flows in 23.179 tables 10.1.2.1-1, 10.1.2.3-1, and 10.1.2.5-1 should include the MCPTT ID.  SA3 kindly requests SA6 to verify and make changes as needed to clarify this.
Question-6)
if the answer according to TS 33.179 to question-5 is "No", if the GMS receives a Subscribe group configuration request without an access token, how will the GMS determine the MCPTT ID of the sender of the Subscribe group configuration request? Is GMS expected to use the access token included by the UE of GMC in REGISTER request? And if so, how will the GMS find the access token if the UE of the GMC does not include it in REGISTER request (and instead MCPTT client includes the access token in SIP PUBLISH request sent to MCPTT server)?

Answer-6)  Please note Answer-5), the access token does not need to be provided in every SIP message, however the MCPTT ID should be provided in every SIP message that contains a request.
2. Actions:

To CT1 group.

ACTION: 
SA3 kindly asks CT1 to take the above answers into consideration with regards to mission critical identities within the GMS.
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